nedelja, 26. december 2010

Kdo je lastnik domene?

Imate podjetje ali obrt, pa še vedno nimate spletne strani? Razmišljate o tem, da bi jo imeli? Poleg spletnih strani je ena najpomembnejših stvari brez katere enostavno ne gre, domena. Če je še nimate, kliknite tule na registracija domene in si priskrbite svojo, če jo imate, berite dalje.

registracija domene
Domena je kot hišna številka po kateri vas obiskovalci najdejo na spletu. Lažje, kot si jo zapomnijo, bolje je za vas, ni pa to pogoj za uspeh. Pomembneje je, da je domena vaša! Ste prepričani ali ste lastnik domene, ki ste jo plačali? Če jo registrirate pri uradnem registrarju domen, potem ne bi smelo biti težav. Pri nas vam kot enem najstarejših registrarjev domen pri nas, domeno registriramo tako kot to zapovedujejo splošna pravila Arnesa in poslovna etika. Se pravi na vaše podjetje, vaš email naslov ter vaše kontaktne podatke.
Predno registrirate domeno, se pri registrarju prepričajte na koga jo bo registriralo. Domena je vaša last in z njo lahko načeloma počnete kar hočete, v sklopu pravil, ki veljajo na spletu. Se je že zgodilo, da smo stranki izdelali novo spletno stran in je potem stari gostitelj zaradi užaljenosti hotel malo ponagajati. Še večji problem pa lahko nastane, če sploh niste lastnik svoje domene. Potem dejansko nimate pravnih okvirov, to svojo domeno dobiti nazaj. Lažji in hitrejši način je, da si omislite novo.

Iz lastništva domene sledijo določene pravice in obveznosti. Kot lastnik domene imate pravico domeno gostovati kjerkoli želite, nihče vam ne more in ne sme pogojevati gostovanja. Domeno lahko seveda tudi podarite, prodate ali opustite, itd. Prejeti račun registrarja za domeno, posledično še ne pomeni tudi lastništva domene, le to lahko preverite na arnesu pod whois? Čeprav tudi to preverjanje dolgo več ne bo mogoče. Zaradi varovanja osebnih podatkov bodo pri preverjanju podatkov o domeni vidni samo osnovni podatki o registrarju, gostitelju in trajanju registracije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar