sreda, 08. december 2010

Google Chrome OS prej konkurenca Linuxu kot Microsoftu

chrome os
Google je predstavil Google Chrome Operating System ali na kratko Chrome OS. Kot kaže operacijski sistem na začetku niti ne bo konkurenca Microsoft Windows sistemu, prej Linuxu, saj bo Google ponudil odprto kodo. Kar se zna že na začetku pokazati kot slaba točka. Ranljivost sistema in združljivost z ostalimi komponentami.

Prav tako bo sistem temeljil na spletni povezavi. Sistem boste seveda lahko uporabljali tudi brez povezave v splet, takoj ko bo ta omogočena, pa bo sistem sinhroniziral aplikacije. Že res, da imamo vsi povezavo do spleta, vedno in povsod, a za neko resno delo bo to težava. No, saj za resno delo je težava že, če ni povezave do interneta ali je le-ta motena.

Mislim, da bo imel Chrome OS vsaj približno tako trnovo pot kot npr. Suse Linux. Do sedaj so še vsi uporabniki, ki so pri nas kupili prenosnik s prednameščenim Linuxom, zadevo formatirali in namestili Windowse. Se mi zdi, da podobno čaka Chrome OS.

Že res, da bo program poln novitet, socialne mreže, povezljivost z mobilno telefonijo, delo v oblakih, vse Google aplikacije en klik stran, ipd. a vseeno. Da se je Google lotil operacijskega sistema na tak način, je samo dokaz superiornosti Microsoftovega sistema Windows. Nobenih težav, bluescreenov ali problemov z driverji, pa uporabljam pretežno Visto, ki velja za najslabši operacijski sistem do sedaj. In je ne uporabljam le za pisanje bloga. Še en vidik je tu zanimiv. Google zaradi odprtokodnosti računa na programerje širom sveta. Kot kaže bi radi spet nazaj vzpostavili stik z računalniškimi zanesenjaki in se odmaknili od podobe velike bogate korporacije, ki ji gre samo za dobiček. Bomo videli.

4 komentarji:

 1. Halo, pa kake buče vi to pišete!
  Zakaj je odprta koda slaba točka?! Toliko je slaba kot dobra! Če se že res po neki teoriji zarote hitreje najde odprte luknje, se jih potem tudi še 10x toliko hitreje zaflika kot pri zaprti kodi!
  Zakaj vaši kupci potem sploh kupujejo s prednameščenim Linuxom? Ker je zaston in ker zato potem namestijo nelegalno sistem za katerega nimajo licence.
  Težave z bluescreeni in problemi z driverji pa so tako na windowsih kot na linux sistemih. Le povsem drugačni tu in tam.
  Pišite rajši kaj smiselnega kot pa brezpredmetne članke pri katerij je smisel zgolj SEO, namreč vseeno kdo to prebere.

  OdgovoriIzbriši
 2. Kupci kupijo, kar pač kupijo. Predvidevam pa, da imajo doma originalne Windowse, ki jih potem namestijo.

  Glede odprte kode pa lahko naredite enostaven test, ki samo malo nakaže težave. Namestite si Wordpress in počakajte kak teden. Spam bo letel kar sam od sebe.

  OdgovoriIzbriši
 3. Kaj ima veze spam v tem primeru z odprto kodo? Kakršnakoli koda že je odprta ali zaprta, PHP ali .NET, če ima ta običajen obrazec za komentiranje brez "zaščite" bo spam letel sam od sebe.

  OdgovoriIzbriši
 4. Simon, kupci kupijo kar se jim ponudi, vsaj povečini. Ponudi se jim pa free OS, ker paket računalnika tako izgleda bolj shiney in potem sami ugotovijo, da so kupili en bull.

  Predvidevat, da ima kdorkoli doma originalen Windows OS je pa isto kot predvidevat, da se bomo upokojili ob dopolnjenem 45 letu.

  OdgovoriIzbriši