četrtek, 02. december 2010

Najdi.si praznuje 10 let

Najdi.si praznuje 10 let obstoja. Vse čestitke! Ni ne najstarejša spletna stran pri nas, ne najlepša, a vseeno najbolj obiskana, saj je marsikomu od nas prvi stik s spletom. Uporaben je tudi kot domača stran, saj je enostavna odskočna deska za naprej.Kako je nastal Najdi.si?

25. oktobra 2000 je bila splavljena spletna stran http://www.najdi.si/, izgledala pa je takole. Za tiste čase, kar napredno. Malo se je morda zgledovala po Googlu. Čiste linije in svetlo ozadje.

V tistih časih je bilo ljudem potrebno točno povedati, kaj morajo početi. Od tu tudi nasvet, za iskanje pritisni gumb NAJDI.

Vsekakor pa zelo posrečeno ime. Po meni še danes eden večjih slovenskih brendov in spletnih dosežkov nasploh. Podjetju Noviforum res uspe narediti vseslovenski internetni iskalnik, ki je bil leta 2000 na začetku poti, a njegova zgodba spominja na začetke svetovnih brandov tipa Google, Yahoo.
Kaj kmalu je bila osnovna stran prenovljena in je dobila značilno modro rdečo barvo, ki stran spremlja še danes. Iskanje je bilo pametnejše. Po zbirkah ali po svetovnem spletu. Pojavilo se je že tudi nekaj sponzorjev in stran je nasploh začela pridobivati vse več privržencev in uporabnikov.

Po tipajočih začetkih dobi Najdi.si nove razširjene vsebine. Razglednice, citate, poslovni register podjetij. Baza vpisanih spletnih strani se še dodatno razširi. V tem času Matkurja, ki je imela primat na slovenskem spletu, vse bolj bledi.

Na vprašanje zakaj Najdi.si prehiti Matkurjo, verjetno ni enostavnega odgovora. Iz svojih izkušenj, če me spomin ne vara, je bil Najdi.si v času modemov, kljub novi bolj grafični podobi, še vedno hitrejši, lepši, odzivnejši. In medtem, ko je bila Matkurja samo baza vpisanih spletnih strani, je Najdi.si že iskal po svetovnem spletu in to dokaj zadovoljivo.

Najdi.si je bil od tu najprej vseskozi korak pred domačo konkurenco. Matkurja pa, kot da ni vedela, kaj bi sama s sabo. Njena podoba se ni spreminjala že celo večnost. Še vedno, tudi danes, sprejema vpise spletnih strani in dogodkov, vendar je vse enako kot pred 5-imi leti. Na misel mi pride tale slike Stevena Segala, ki vseskozi ostaja isti in se ne spreminja.
Leta 2007 Telekom kupi 75% delež v podjetju Interseek d.o.o., ki je lastnik Najdi.si-ja. Leta 2009 pa Telekom postane 100% lastnik iskalnika in podjetja Najdi.si d.o.o. Zgodba, ki se je ne bi sramoval niti Google, le da tokrat v domači režiji.

Najdi.si vmes doživi še male korekcije v podobi, dokler dokočno leta 2009 ne zasije nova, sedanja podoba. Nove teme, novi zemljevidi, slovarji, igre, pošiljanje SMS, horoskop, novice ... Skratka, Najdi.si postane stran, kjer imate vedno pri roki vse, kar potrebujete za dobro brskanje po spletu.

1 komentar: