ponedeljek, 27. september 2010

Instant internet - Pravična poraba, pravična cena?

Med drugim, da uporabljam T-2, Siol, včasih tudi kabelski internet, sem tudi uporabnik Mobitel Instant Internet-a. Ko sem pred leti podpisoval pogodbo, sem jo podpisal v dobri veri, da je uporaba neomejena. Vsaj tako so jo tudi reklamirali. Obstajali sta dve možnosti: neomejen dostop do brezžičnega interneta po ceni 29.99 EUR, in omejen  do 5GB na mesec, cene pa se niti več ne spomnim.

Seveda je bila bolj privlačna prva ponudba in sem jo vzel. Pa pustimo ob strani, da stvar že na začetku ni delovala kot bi morala, prekinjanje povezave, slaba povezava, neodzivnost. Na 3-dnevni test dobiš ZTEjev modem, ki dela solidno, ko pogodbo podpišeš pa ti dajo 'starega' Hyundaija, ampak ker povezavo nujno potrebujem, sem jo vzel. In vse do maja 2010 je bilo z vzponi in padci dokaj zadovoljivo, resda sem se vrnil v čase starih modemov in počasnega nalaganja strani, a tudi spomini na tiste stare čase nekaj štejejo. Potem pa vsak mesec v predalu pošta: "Zaradi pravične porabe ..." Se ne spomnim, da sem kdaj z Mobitelom podpisoval kakšno 'pravično' pogodbo. V pogodbi je omenjen samo neomejen dostop do spleta.

Po klicu na 041 700 700 mi je zelo prijazna svetovalka razložila nova pravila igre, ki si jih lahko preberete tule. Na kratko, vsak ki v obračunskem obdobju (1 mesec, npr) prekorači porabo 20GB prenosa, se mu prenos avtomatično zmanjša na 364Kb oz nekaj takega. Recimo, da je 20GB dovolj za neko normalno delo, a vendar zakaj se potem reklamirajo Neomejen dostop? Slika zgoraj! Društvo za varstvo potrošnikov pa nič. Verjetno imajo pomembnejše delo, koliko kje stane kakšna konzerva tune, kot da nam je mar.

Pravična poraba je vseeno malce 'nategnjena' beseda. Elektrika in voda staneta ravno toliko, kot dostop do interneta, a je to potem tudi pravična cena? Kakor za koga, za ponudnike dostopa do spleta verjetno ja.

Ukiniti besedo pravična poraba in prenehati reklamirati neomejen dostop, ki to ni, pa bomo vsi veseli.

13 komentarjev:

 1. simon, sej gre še vedno za količinsko neomejen prenos....hitrost pade, to je res, vendar podatkov nad 20gb ne zaračunajo dodatno...torej NEOMEJENA količina prenešenih podatkov. Ne pa NEOMEJENA hitrost :) Semantika je huda stvar, a ne ?:)

  OdgovoriIzbriši
 2. Isto je bilo s 1.11.2009 pri Simobilu.

  S tem, da si oni omejili hitrost na 15 kB/s

  OdgovoriIzbriši
 3. berem na mobitelovih straneh o pravični porabi. polna usta so jih sedaj te pravične porabe. a je to pravična poraba/cena, ko plačaš mobitel in internet skupaj, več kot vodo in elektriko???

  je že res, noben me ne sili naj uporabljam mobitel in internet, vseeno pa je to podlo.

  OdgovoriIzbriši
 4. Ta trditev da je še vedno količinsko neomejen prenos je ena velika nepremišljena klobasa. Pa si izračunaj koliko lahko preneseš podatkov pri zmanjšani hitrosti (recimo v 10. dneh) pa boš dobil omejeno količino podatkov in ne govorit da je neomejena količina podatkov pri omejeni hitrosti bull shit.
  LP vsem, ki nas Mobitel nateguje

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. lp tudi tebi,se mi je zdel fer da te moram pozdravt nazaj,glede na to k vidim da smo vsi s tem kurcevim instant internetom sm fejst nacel nase zivce

   Izbriši
 5. Me je pooblaščeni prodajalec "nategnil", da bo zadeva zelo lepo funkcionirala, vendar temu ni tako... sedaj se pa jaz nategujem s preklicem pogodbe, ker plačevati za nič je pa res absurd...samo da kasirajo

  OdgovoriIzbriši
 6. sedaj so uvedli še to da lahko plačaš 9 evrov na mesec več pa ti dela internet s polno hitrostjo od 24.00 do 6.00 ure zjutraj sam da bi kasirali!
  sam bo treba to vzeti bom pa ponoč buden bil ker tistih 20G je prmal !!!

  OdgovoriIzbriši
 7. Uau, mene tudi že dva meseca jezijo s temile forami. In šele danes sem končno izvedela da se tu računa download in upload, torej res vsi prenešeni podatki. Kaj pa vem, jaz sem pričakovala, da imam 20 gb downloada na voljo. Tudi ko hočeš nekaj iz interneta potegnit ti bo reklo "prenesi". Za upload ti bo reklo "naloži". Torej naj oni vnaprej povejo kako definirajo "prenos".
  In res, pravična poraba... kaj to sploh pomeni, a je pravično da drugi za manj keša pri istem ponudniku dobijo več? A je pravično, da mi rečejo da imam dobro pokritost in bo dobra hitrost, potem pa dobim najslabši signal in mizerno hitrost? In pol mi še to omejijo? A si ti nor! Saj razlike v hitrosti večinoma ne opazim, razen ko pride kak val dobrega signala in bi lahko sicer hitreje vleklo, pa ne...
  Takšno zavajanje... žalostno.

  OdgovoriIzbriši
 8. Kljub vsem pomislekom se je meni Mobitel Instant vseeno pokazal kot najboljša opcija. Ostali mi sploh niso mogli zagotoviti spodobnega signala.

  Čeprav imam ob nalaganju strani občutek, da sem nazaj v času analognih modemov. Poskusite USB modem preko podaljška dat kam bližje oknu, morda bo signal boljši.

  Drobni tisk je pa drobni tisk.

  OdgovoriIzbriši
 9. Ja saj vem, da je Mobitel pri instantu še najboljši, si sploh ne predstavljam kako je šele pri drugih... Hvala bogu, še malo pa dobim navaden internet ;)
  To s podaljškom je dobra ideja, pri meni edino ne pride v poštev zaradi malega otroka, ki že tako vedno za računalnikom sega in je treba vsak trenutek paziti :)
  Ah, pri internetni hitrosti se človek tako hitro razvadi...

  OdgovoriIzbriši
 10. ma jst tut sm cakam da pogodba potece,pred mojimi zivci in posledicno vojnikom.res prov kumi cakam da jih odjebem in si vzamem optiko,kar takrat ko sem sklenil pogodbo nisem imel na izbiro,drugace tudi nebi sel na ta instant internet saj so me vsi z istimi izkusnjami svarili pred tem nategom,ce imate vec moznosti in rabite internet za kaj vec kot facebook itd. vam ne priporocam instant interneta,kr boste norel,poleg tega je pri tem internetu prevec dejavnikov ki dolocajo hitrost,to je moje mnenje,izbira pa vasa lp

  OdgovoriIzbriši