torek, 17. november 2009

CMS ali HTML tehnika izdelave spletne strani

Ko se odločate za izdelavo nove spletne strani, vam izdelovalci ponujajo in prodajajo vsak svoj način izdelovanja spletnih strani. Tisti, ki prisegajo na .HTML, bodo hvalili izdelavo strani v tej tehniki, drugi bodo hvalili in dokazovali prednosti CMS-a. Da naprej razčistimo oba pojma.1. HTML izdelava spletnih strani

HTML dobesedno pomeni HyperText Markup Language in je način ali postopek izdelave spletne strani. Postopek je star, a še vedno zelo uporaben. Prvotno je bil namenjen pisanju preprostih dokumentov. Način pisanja se do danes ni veliko spremenil. Koda se piše na roke, kljub številnim programom, ki vam olajšajo delo, vendar s sabo prinesejo dosti nepotrebne navlake.

2. CMS način izdelave strani

CMS pomeni Content Management System. Že iz samega naziva je razvidno za kaj gre. Sistem za upravljanje vsebine, torej sistem za upravljanje, popravljanje in vnos vsebin na spletni strani. Je novejši kot html in ima svoje prednosti in slabosti.


Obstajajo seveda še drugi načini izdelave kot je npr. Flash tehnika, vendar ta postopek ni tako razširjen, razlogov je več, tako da se bomo osredotočili samo na HTML ter CMS. Debata kaj je boljše, je podobna debati Canon ali Nikon, BMW ali Mercedes. Vsak svojega konja hvali.

Ko se odločate za izdelavo nove spletne strani, morate izhajati iz svojih potreb in kar odgovarja vašemu načinu dela, vrsti dejavnosti s katero se ukvarjate, vašem znanju o računalništvu, ne pa napačno, ko se izhaja iz tega, kar vam nudi podjetje, ki se ukvarja z izdelovanjem spletnih strani. Tako podjetje vam bo vedno ponudilo tisto, kar odgovarja njihovemu načinu dela. Redka so podjetja, spet recimo 5-6 takih, morda celo manj, ki vam lahko ponudijo ali .HTML ali CMS.Prednosti in slabosti enega in drugega sistema za izdelavo spletnih strani


CMS sistem urejanje

cms postopek izdelave spletne strani
CMS sistem izdelave spletnih strani pride v poštev za podjetja, ki imajo znotraj podjetja zaposlene zanesljive ljudi, ki do neke mere obvladajo računalništvo in imajo v prvi vrsti čas. Zmotno je prepričanje, da je CMS sistem vsemogoč in da se izvaja kar sam. Za CMS urejanje internet strani morate imeti poznavanje vsaj enega programa za urejanje fotografij, slike je potrebno ustrezno pomanjšati in 'obrezati' (cropati), saj je danes hitrost nalaganja strani izrednega pomena. Utemeljitev, da je za urejanje CMS-a potrebno znanje Worda, ponavadi ne drži. Pravtako morate imeti v firmi človeka, ki bo to urejal, se pravi uredil slike, pripravil tekste, morebitne bannerje, pdf-e in nato vse skupaj pravilno umestil na spletne strani. Zakaj pravilno? Ker lahko pride tudi do napak, ki pa imajo lahko večje posledice, ko so: nedostopnost strani, vsebina neprepoznavna, napake na straneh, kot npr. povezave na neobstoječe strani (!), nekompatibilnost z ostalimi browserji oz. iskalniki.

Tak način dela pride v poštev v večjih podjetij, kjer je nekdo zadolžen samo za posodobitve spletne strani. Če veliko spreminjate, dodajate nove slike, nove artikle, osvežujete podatke o zaposlenih, akcijah, izdelkih, kupcih, itd. potem je tak način pravi izbor. Če pa enkrat na dve leti spremenite GSM številko na strani, potem je pravi izbor za vas HTML tehnika izdelave spletnih strani. Primer CMS spletne strani, ki temelji na Joomli >>


HTML izdelava spletnih strani

html postopek izdelave spletnih strani
Prednosti .html izdelave spletnih strani je kar nekaj. Tudi, če ste podjetje, ki dosti spreminja podatke na spletnih straneh, ni nujno, da je za vas boljši CMS sistem. Podjetja, ki izdelujejo spletne strani, vam bodo prodala marsikaj, ponavadi tudi kaj neuporabnega. Verjetno ste že kdaj zasledili na kakšni strani search oz. iskalnik po straneh, a vse skupaj strani niso imele vsebine za en A4 list papirja. Nesmiselno iz dveh vidikov. Prvič, ker se taki dodatki ponavadi dodatno plačajo in drugič, ker upočasnjujejo nalaganje spletne strani.

Html postopek izdelave internetne strani ima še eno veliko in odločilno prednost pred CMS-om in to je statičnost spletne strani. V podrobnosti nima pomena iti, pomembno je le to, da so strani v .html tehniki zaradi njihove statičnosti boljše najdene v iskalnikih, kot cms strani, ki se vsakič na novo spremenijo, ko jih osvežite. Prav tako se strani pisane v html kodi, praviloma hitreje naložijo, čeprav na samo nalaganje vpliva večje število dejavnikov, od obremenjenosti strežnika, števila in velikosti slik na spletni strani, ...

Za podjetje, ki nima časa ali človeka med zaposlenimi, ki bi urejal CMS spletne strani, je boljša izbira HTML. Razlogi so, poleg že zgoraj naštetih, hitrosti nalaganja ter boljše najdenosti v spletnih iskalnikih, tudi nižja cena, saj dobri CMS sistemi stanejo mnogo več, kot izdelava html spletnih strani. Poleg tega je podjetje, ki vam vzdržuje spletne strani na razpolago 24 ur na dan in popravki spletnih strani so ponavadi narejeni še isti dan.

Prav tako so strani narejene v .html tehniki bolj primerne za on-site optimizacijo, kot pa CMS strani. Večina CMS-ov nima možnosti dodatne optimizacije spletnih strani, temveč se optimizacija vrši avtomatično, kar pa seveda ni dobro.  Še primer spletne strani izdelane v .html tehniki >> Na prvi pogled ni razlik, razlika in to očitna pa se pokaže v kodi.

Če povzamemo. Pri izbiri spletnih strani je potrebno izhajati iz svojih potreb, in ne potreb podjetja, ki vam bo spletne strani izdelalo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar