petek, 15. oktober 2010

Darilo za rojstni dan Googla

Google si je 27 septembra prižgal 12 svečko na rojstnodnevni torti. Malo pozno, a vseeno, bolje pozno kot nikoli. Hepi brzdej, gugl!

Kako je Google spremenil naša življenja in nasploh naše obnašanje na spletu, je odveč spominjati. Žalosti me samo to, da postajamo sužnji Googla in njegovega rangiranja in pozicioniranja spletnih strani. Že v grafični zasnovi spletne strani imajo oblikovalci v mislih, kje bo prostor za <h1>, kje bodo stali meniji, prostor za SEO tekst in slike. Uporabniki so/smo se na to navadili in stvari se nam zdijo logične takšne kot so. Bi pa bilo zanimivo videti, kako bi zgledale spletne strani brez vmešavanja Googla.

Bi bile to 'klasične prodajne strani', tipa, izpostavi problem -> ponudi rešitev? Verjetno bi se bilo treba vrniti na sam začetek izdelovanja internetnih strani, ko je bilo pomembno podati informacijo in je bil izgled in optimizacija nepomembna. Težko je reči, v vsakem primeru bi bile drugačne. Sedaj pa smo primorani 'drobiti' spletne strani po segmentih. Primeri:
električno ogrevanje, montažni objekti,  avtomobilski nadstreški, ... Saj ne da se pritožujem, vse to je voda na mlin izdelovalcev spletnih strani.

Kot bi rekel Henry iz You rang M'lord?: "Where will it all end?"

2 komentarja:

  1. Uf če ima Google 12 let po tem koliko ima Yahoo!?

    Kateri je najstarejši iskalnik?

    OdgovoriIzbriši
  2. Yahoo je bil ustanovljen davnega leta 94. Najstarejši iskalnik pa je aliweb.com in začuda še vedno deluje. Vendar je bolj tko tko.

    OdgovoriIzbriši