sreda, 06. julij 2011

Spletnik ali blog

Besedo weblog oz redkeje web log je leta 1997 skoval Jorn Barger in pomeni spletni dnevnik oz ednevnik. vir wikipedia, več na temo konkretno temo o blogu oz po slovensko spletniku tule.

Blog ali spletnik pa je lahko poleg tega, da nam omogoča samourejanje strani in zato enostavno uporabo, tudi močno marketinško orožje pri vašem poslu. Glede na to, da imamo slovenci le redko tako lep prevod tujk, je beseda spletnik glasba ušesa.

Ko se odločate za pisanje spletnika imate 3 možnosti. Pisati spletnik na samostojni domeni, pisati spletnik znotraj ponudnikov Blogger, Wordpress, Siol ali pa pisati spletnik znotraj svoje obstoječe spletne strani. Vsaka od naštetih možnosti ima svoje prednosti in slabosti. V vsakem primeru je dobro vaš spletnik povezati s socialnimi omrežji kot so Facebook, Twitter, ipd. Z eno potezo ubijete ene 3 muhe. Ni ravno 7, je pa še vedno dovolj za uspeh.

Besedo spletnik je pred leti zaščitil Telekom kot blagovno znamko, saj na portalu siol.net ponujajo orodje za izdelavo spletnih strani po imenu Spletnik.

1 komentar:

  1. Zanimiv post. Prvi slovenski blog sistem je pa bil blogorola, ki ga danes ni več...

    OdgovoriIzbriši