sreda, 31. avgust 2011

7 nasvetov za boljši blog

Nasvetov je en mali milijon. 7 nasvetov za boljši blog pa zato, ker je to ena taka svetopisemska številka.

1. Odgovor je enak prejšnjemu

2. Odgovor je enak prejšnjemu

3. Odgov... Absurdno ne?

nasveti za bloganje
Vsak blog oz. po slovensko - spletnik je na začetku, kot majhen dojenček. Nebogljen, nihče ga ne pozna in nihče ga ne mara, razen staršev. Ne ve, kaj bi sam s seboj, odvisen je od drugih. Tako je bilo tudi z našim blogom na začetku, sedaj pa paradajzki lepo uspevajo.

Če bi pogledali prvo objavo na blogu, tako tako, čeprav se tudi kdaj kasneje zgodi, da je kar nekaj, a vse z razlogom. Počasi, s preizkušanjem, vztrajnim delom, pisanjem unikatne vsebine, smo prilezli celo do PageRanka 6 ter prve strani na Googlu za svojo ključno besedo izdelava spletnih strani. In še vedno se učimo. Nekaj od teh izkušenj bi radi delili z vami.


1. Prva in seveda najpomembnejša točka je redno objavljanje vsebin in objav. Kaj vam pomaga lep in urejen blog, če pa nimate zanimive vsebine in bralcev. Kot je pred kratkim komentiral eden od obiskovalcev, da naj bi si uredili naš spletnik. Čemu? Ko pa paradajzki lepo rastejo. In nam je všeč takšen kot je. Ljudje se navadijo marsičesa, in mislim, da nimajo težav z Google templajtom in backgroundom, ki ga je poslikal RedHelga. Veliko število 'urejenih' blogov, je nekje na 7,8 strani Googla, a jim to žal nič ne pomaga.

2. Unikatna vsebina na spletniku. Nogomet je kralj, unikatna vsebina pa je kraljica. In čimveč je je, tem bolje. Samo poskrejpati vsebino iz vseh vetrov in noter nametati linke ni dovolj. Hvalabogu za Google. Tudi premetati par besed in dodati kako novo, ne več. Unikatna vsebina pomeni vzeti svinčnik ali v tem primeru tipkovnico v roke in začeti pisati. Tako, kot smo to počeli v osnovni šoli. T'ršica je na tablo napisala par naslovov, izbral si seveda najmanj zahtevnega, ki pa se je kasneje vedno pokazal za najtrši oreh, in začeli smo pisati.Se pravi, unikatno pisanje.

3. Brez adsensov. Sam imam srečo, da poleg tega, da nimam urednika, imam tudi razumevajoče šefe, katerim kljub temu, da je denar vladar in gonilo sveta, ni glavni cilj v življenju, kakšen euro v žepu več. Če se že ne morete izogniti adsensom in oglasom, vsaj na začetku poskušajte brez njih. Kakorkoli zgleda AdSense privlačen, tista 2 eura na mesec, ki bi ju dobili, nista vredna. Sam ne hodim rad na bloge, kjer je več oglasov, kot vsebine. A bi gledali TV program, kjer bi bilo na 10 minut filma, ostalih 50 minut oglasov?

4. Lastna domena ali gostovanje bloga na Bloggerju, Wordpressu, ipd. Večna dilema. Večina trdi, da je najboljše pisati blog na svoji lastni domeni. Da blog ne deluje resno na poddomeni kot je npr. wordpress.com. Pred časom tudi podjetje z uporabo gmail pošte, kot email ponudnika ni delovalo resno, danes pa se to že tolerira. In ne, samo GSM še vedno ne deluje dovolj resno. Izbira tu je prepuščena vam.
Odvisno kaj želite z blogom doseči. Zajeti čimvečji krog bralcev? Potem URL ni pomemben. Če pa želite graditi na svoji blagovni znamki, potem je bolje kupiti svojo domeno in blog pisati tam.

5. Optimizacija spletnika. V vsakem primeru je potrebno svoj spletnik optimizirati. To pomeni poleg titlov in ključnih besed tudi odpraviti nepotrebno navlako. Pri bloggerju npr. odstraniti navbar, namestiti statistiko obiskovalcev, pri Wordpressu odstraniti moteče povezave, Blogroll, Meta, itd.

6. Kakor je pomembna redna objava vsebin, tako je pomembno tudi slovnično pravilno pisanje. Ker nismo profi tekstopisci se nam včasih zgodi, da pišemo z napakami. Naj bo teh napak čimmanj. Nepotrebne fraze v stilu, zadnjič sem naletel na ... tu pa tam kakšna še v redu, če pa vsako objavo začnemo tako, smo hitro dolgočasni. Takoj pojdimo k bistvu.

7. Uporaba privlačnih naslovov ali slik. Šok na Facebooku! ali Mati mu je prerezala vrata, Žive zažgali, ... in podobno. Takšne naslove raje klikamo, smo pa seveda razočarani, če vsebina potem ni temu primerna. Se pravi, poleg privlačnih naslovov mora biti tudi vsebina zanimiva.


Ni komentarjev:

Objavite komentar