ponedeljek, 13. september 2010

Google instant search - Komu koristi?

Google je prestavil, kakor so ga poimenovali, Google Instant Search. Izboljšavo iskalnika, ki je že pred časom sugeriral rezultate, vendar ne tako očitno in moteče kot sedaj. Razvijalci zatrjujejo, da na tak način prihranimo do 3 sekunde časa pri posameznem iskanju. Iskanje omogočajo brskalniki Internet Explorer, Chrome, Firefox ter Safari, vednar ne povsod. Storitev je omejena na uporabnike širom ZDA ter na izbrane države v Evropi.

Še video navdušenih 'naključnih' uporabnikov:

Sam ne delim takšnega navdušenja. Postavlja se vprašanje komu to koristi? Ker vam sedaj Google ponuja rezultate, ki so že tako vedno pri vrhu, se bo začelo dogajati, da tisti, ki so bili sedaj na 2 ali 3 mestu med rezultati, sploh ne bodo več obiskani.

Primer slika spodaj: Če smo včasih vpisali v iskalno polje "World news today" je bil prvi rezultat CNN.COM. Sedaj pa nam Google ponuja rezultate še naprej in ti rezultati so, ..abc, ...bbc, ...fox, ...video. Si predstavljate povprečnega uporabnika? Kliknil bo seveda prvo, ki mu ga Google ponudi in to je "World news today ABC!" Po kakšnem ključu Google ponuja rezultate je vprašanje. Po priljubljenosti zanesljivo ne, saj je ABC za iskani pojem (World news today) šele na 14! mestu. Je posledica, tega, ker s CNN nima podpisane pogodbe za Google news?Tule se bo Google težko zmazal z Don't be Evil! Če se tako 'prirejanje rezultatov' lahko zgodi pri tako iskanem pojmu, kaj se šele lahko zgodi pri manj iskanih. Morda pa si Google obeta nov kanal za dodaten zaslužek? So s tem odprli tekmo za edino prosto mesto, ki je še kaj vredno? Močno upam, da ne.

S to potezo je Google brcnil v temo. Sicer pa, saj niso prvič. Izkazalo se je, da Buzz ni tako zelo privlačna aplikacija, kot je sprva kazalo. Opustili so Wave za nedoločen čas. Orkut pa tudi poznajo samo Brazilci,  in verjetno bi se našlo še kaj.

2 komentarja:

  1. Hm. Hecno. Več kot očitno ste proti googlu. Kaj nam pa ostane drugega? Najdi.si ali morda bing.com. Pri bingu je prav hecno tudi to, da ste v eni izmed objav napisali, da ste na top poziciji.... pa sem vas našel šele na 5. strani? Kaj Bing.com pa ne brca v temo. Izberimo vašo temo: "Izdelava spletnih strani" - kakšne rezultate pa dobimo? Na koncu koncev, obikovalec, ki vpiše omenjeni izkalni niz pričakuje rezultate, kot jih nudi google ali pa tudi najdi.si, medtem, ko Bing.com nudi razeultate... no preverite sami

    OdgovoriIzbriši
  2. Preveril in drži, da so za ta iskalni niz na prvi strani 3-je naši rezultati, pa potem na drugi strani eden, pa še ne tretji, itd. Bing deluje drugače in moram priznati, da mi je Googlov način bolj všeč. Se mi zdi, da Google vseeno prikazuje bolj realne rezultate. Vendar je dejstvo, da Google vse bolj sili v naše domove, kar mi pa sploh ni všeč.

    Si predstavljate dan, ko še avta ne boste mogli normalno prižgati, da ne bo prej potrebno pogledati par Google Ads-ov? Js si ga in ta dan mi sploh ni všeč.

    OdgovoriIzbriši