ponedeljek, 28. junij 2010

Statične ali dinamične spletne strani?


Če ste običajen uporabnik, vam ta pojma verjetno ne pomenita veliko. Zakaj tudi bi? Statično ali dinamično, a je sploh razlika?, a ni vseeno? Ni. Kaj je za vas primerno, je odvisno od tega kaj želite od svojih spletnih strani.Statične spletne strani

Statične spletne strani se ne spreminjajo ob vsakem osveževanju spletnega brskalnika. Primerne so predvsem za predstavitev dejavnosti ali storitev, s slikami, teksti, ki se ne spreminjajo dnevno ali celo na vsako uro. Taka spletna predstavitev je primerna za veliko večino podjetij. Tehnika, ki se uporablja je HTML v povezavi s CSS-om. Za lepšo predstavitev izdelkov ali storitev se lahko uporabijo tudi manjše flash predstavitve, video ali menjavanje slik.

Prednosti take izdelave spletnih strani so v ceni, saj je le-ta nižja od dinamičnih spletnih strani. Potem v URL-ju, ki je statičen, čeprav dobri CMS sistemi za izdelavo spletnih strani, kot je npr. tale omogočajo tudi to. To je dobro predvsem z vidika indexiranja spletnih strani s strani spletnih iskalnikov, saj je stran, ki je 'statična' lepo zlistana v iskalnikih, medtem ko stran, ki vseskozi spreminja svoj URL, vsakič znova 'pade' ven iz iskalnikov. Posledično je tudi najdenost slabša. Kot že rečeno imajo dobri CMS sistemi to že rešeno.


Dinamične spletne strani

So spletne strani izdelane s pomočjo CMS sistema. Že ime pove, Content Management System, da bomo urejali vsebine. Primerno predvsem za portalske strani, spletne trgovine, strani večjih podjetij, ki si želijo interakcije z uporabniki. Ankete, vprašalniki, komentarji, dodajanje vsebin s strani obiskovalcev, ki se beležijo v podatkovno bazo.

Tu ne zadostuje samo znanje HTML-ja, temveč tudi programskih jezikov PHP, ASP-ja, urejanje podatkovnih baz, ...

Zunanja grafična podoba spletne strani je pri obeh sistemih lahko enaka. Je pa pri pripravi dinamičnih strani potreben določen dodaten napor, saj zahteva obširnejša znanja. S strani uporabnika oz. obiskovalca spletne strani ni nekih bistvenih razlik. Obširen članek o HTML ali CSS izdelavi spletnih strani pa si lahko preberete tule.

Ni komentarjev:

Objavite komentar