nedelja, 13. december 2009

Napredek računalniških monitorjev narekuje izgled spletnih strani

Od časov, ko smo spletne strani pregledovali na starih 14" CRT TFT monitorjih, pa do danes, ko nam proizvajalci za razmeroma nizko ceno ponujajo 22", 24" in več inčne LCD monitorje z razmerjem 16:9, je tudi izdelava spletnih strani napredovala skupaj z monitorji. Od razmerja 4:3, preko 16:10 in končno 16:9 je minilo le nekaj let.

Razmerja računalniških zaslonov
lcd monitorji zasloni skozi čas


Spletne strani širine 784 pixlov, ki so včasih delovale impozantno, danes delujejo skorajda smešno na LCD monitorjih z razmerjem 16:9. Zato se grafični oblikovalci spletnih strani zatekajo k širšim spletnim stranem, večjim fontom, slikam in ostalim elementom spletnih strani, da bi dosegli maksimalen učinek. Tak način izdelave spletnih strani poleg vse večjih in širših monitorjev narekuje tudi WEB 2.0 tehnologija ter 960 grid system, saj je računalniški zaslon postal le eden od pregledovalnikov internetnih strani. Ob upoštevanju obeh tehnologij, pa spletne strani izdelamo na način, da se pravilno prikazujejo tudi na ostalih pregledovalnikih internetnih strani, in sicer iPhonu, netbookih, igralnih konzolah, GSM mobilnih telefonih, ...

Primer spletne strani širine 784 ter 950 pixlov na LCD monitorju z razmerjem 16:9.

784 pixlov
registracija domen950 pixlov
izdelava spletnih strani

Vprašanje je, kje se bo ta trend ustavil, saj so na trgu že LED TV zasloni z razmerjem 21:9 in samo vprašanje časa je, kdaj se bo to razmerje prestavilo tudi k računalniškim in ostalim zaslonom.

5 komentarjev:

 1. Te širine gredo res v extreme z novimi monitorji. Po drugi strani pa so zoprne za srfanje z mobilci.

  OdgovoriIzbriši
 2. Se strinjam Jan. Delam v trgovini z računalniško opremo in folk nas prou čudn gleda, ko jim prodajamo te ozke monirorje. Sam problem je, ker gre zdej vse na to razmerje 16/9 in 21/9.

  OdgovoriIzbriši
 3. No ja, tko hudo verjetno tudi ne bo. Tako kot smo se navadili na wide screen monitorje in TV-je se bomo tudi na ta nova razmerja. Uporabnik v končni fazi ne bo nič prikrajšan, večje težave imajo izdelovalci spletnih strani, saj morajo spletno stran narediti tako, da 'paše' v vseh formatih in vseh monitorjih in mobilnih telefonih.

  OdgovoriIzbriši
 4. HVALA BOGU da delajo še te navadne monitorje ne pa teh neuporabnih widescreenov

  OdgovoriIzbriši
 5. Žal čedalje manj, sam sem le s težavo še ujel 'navaden' wide screen se pravi 16:10 razmerje, ostalo je vse 16:9. Se pa pripravljajo tudi 21:9 monitorji, tisto bo šele veselica.

  OdgovoriIzbriši