torek, 08. december 2009

Kako s Photoshopom pripraviti slike za spletno strani

Za spletne strani ne potrebujete slik visoke resolucije. V nadaljevanju si bomo pogledali, kako ustrezno zmanjšati slike v Photoshopu, da bodo primerne za spletno galerijo ali spletne strani. Sam uporabljam Photoshop CS3, čeprav je danes na tržišču že tudi Photoshop CS4. V profesionalnih programih, kot je Photoshop nam zelo prav pride uporaba bližnjic ali shortcutov. Poskusite se navaditi nanje, saj zelo olajšujejo delo.

1. Najprej je potrebno sliko odpreti v programu za obdelovanje slik. Kliknemo File> Open> Poiščemo sliko na našem disku in jo odpremo:


>File >Open >Browse >Open ali CTRL+o
grafična obdelava slike

2. Ko imamo sliko odprto, jo ustrezno pomanjšamo. To naredimo tako, da kliknemo Image> Image size>, ki nam odpre novo okno. Tu potem izberemo velikost naše fotografije. Če imamo nastavljene privzete funkcije v programu Photoshop, je dovolj, da v prvo okno vpišemo želeno dimenzijo tj. širino slike, višina pa se bo ustrezno proporcialno zmanjšala. Za splet so dovolj velike fotke dimenzije - širine recimo 800x600 pixlov. Čeprav se zadnje čase v poplavi LCD zaslonov z razmerjem 16:9 razmerje malce spreminja. Saj deluje slika v razmerju 4:3 nekako okorno in zastarelo.

>Image >Image size > ali ALT+CTRL+i


3. Končno moramo sliko le še shraniti. To naredimo tako, da gremo na >File >Save for Web & Devices kar nam spet odpre novo okno, kjer se ponudijo dodatne možnosti. Na izbiro imamo format shranjevanja slike, kvaliteto ter še mnogo drugih  postavk. Pomembne so predvsem format (jpeg, gif, png, auto insurance) ter kvaliteta slike (v procentih). Za našo sliko dekleta uporabimo .jpeg ter quality 50% kar za splet popolnoma zadostuje.


>File >Save for Web & Devices ali ALT+SHIFT+CTRL+s
shranjevanje slike
izberemo še mesto kamor bomo sliko shranili ter ime slike. Priporočljivo jo je poimenovati, tako da tudi ime slike najbolj ustreza tistemu, kar je na sliki. V našem primeru naprimer dekle.jpg
Če imamo večje številko slik, podobnih dimenzij, ki bi jih radi pomanjšali na enak način, lahko ustvarimo v Photoshopu akcijo, ki nam še olajša delo z urejanjem fotografij. Več o akcijah prihodnjič.

Za obdelavo slik lahko uporabite tudi katerikoli drug program. Windowsi imajo že prednaložen npr. program Windows Photo Gallery, ki je za osnovno obdelavo popolnoma zadovoljiv.

2 komentarja:

  1. Uporabljam Windovs pa nimam tega programa

    OdgovoriIzbriši
  2. Odvisno katere Windowse uporabljate. Vista ter Windows 7 imata program že prednaložen. Za XP-je pa si lahko program downlovdate iz microsoftove uradne strani www.microsoft.com oz tule http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=en&FamilyID=aa9d14d8-4753-40bb-bdc5-aa4c2255cd93

    OdgovoriIzbriši