petek, 08. januar 2010

Spletni brskalniki - Dobrodošla konkurenca ali zmeda na trgu?

spletni internet iskalniki brskalniki
Spletni brskalnik ali angleško "web browser" je postal v današnjih časih resnično okno v svet. Brskalnik predstavlja naš prvi stik z internetom. Preko njega se podamo v širni svet spleta. Na trgu brskalnikov pa se bije huda bitka za našo naklonjenost.

Kljub velikim denarjem, ki jih podjetja vlagajo v razvoj in promocijo spletnih brskalnikov lahko govorimo o 3 - 4-ih brskalnikih, ki so danes v uporabi. In ti so Microsoft Internet Explorer z različicami IE 8, IE 7, IE 6, Mozilla Firefox, Opera, Safari ter zadnje čase vse bolj prisoten Google Chrome.
Verjetno največja debata v računalništvu je, kateri spletni brskalnik je boljši. Vsak od brskalnikov ima svoje prednosti in slabosti, dejstvo pa je, da ima Microsoft Internet Explorer še vedno največji tržni delež. Del tega gre pripisati tudi temu, da Microsoft svoj brskalnik 'proda' skupaj z operacijskim sistemom in ima tako zagotovljen visok tržni delež.

Lahko bi se razpisal na temo, kaj je boljše, prednosi in slabosti enih in drugih brskalnikov, vendar so spletni brsalniki 'živa' stvar. Z nešteto posodobitvami in dodatki, ki se dnevno spreminjajo, je težko doreči zadevo. Tudi trditve 'računalnikih strokovnjakov', da je ta ali oni brskalnik boljši, ponavadi ne držijo vode.

Naložite si posamezen brskalnik, preizkusite ga in se sami prepričajte, kaj je najboljše za vas in vaše aktivnosti na spletu. Če vam določeni spletni brskalnik ni všeč, ga lahko enostavno pobrišete, še boljše pa ga je kar pustiti, saj ne moti vašega dela. Še posebej Internet Explorer ni priporočljivo zbrisati, saj je le ta del operacijskega sistema. Spletne brskalnike si lahko naložite tule: Internet Explorer 8, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Safari za Apple.

3 komentarji:

 1. Mozilla forever!!!

  OdgovoriIzbriši
 2. Po zadnjih podatkih ima največ "ranljivih lukenj" Mozilla, ki jo v Sloveniji uporablja nekaj manj kot 50% uporabnikov

  OdgovoriIzbriši
 3. Hackerji imajo vedno radi nove izzive. Verjetno se je Mozilli vrnilo, kot bumerang hvaljenje na vsa usta, kako zanesljiv je njihov brskalnik in kako je IE poln lukenj. Tako so samo preusmerili pozornost nase.

  Ponavadi je tako, da ko si na vrhu si najlažja tarča. Bomo videli, kako se bo Mozilla znašla v tej vlogi. Menim, da je Internet Explorer kar uspešno prestajal vse 'napade' hackerjev.

  OdgovoriIzbriši