ponedeljek, 18. oktober 2010

Cenzura by Google

Google težko skrije svoje ameriško poreklo. Kakor je to dobro z vidika ekspanzije, vseprisotnosti, uporabnosti in rekla nič ni nemogoče, je to poreklo po drugi strani utež. Z Instant searchem je Google predstavil tudi novost, ki se ji reče cenzura. Verjetno ste tudi sami opazili, da so določene besede izvzete iz instant iskanja. Do pred kratkim je bila beseda cocaine cenzurirana, medtem, ko marijuana in heroin nista bili. In takih nesmislov je veliko. Besede, ki jih Google Instant ne mara, si lahko ogledate tule http://www.2600.com/googleblacklist/.

Cenzura nasploh ni dobra, še posebej ne, če je ta slaba. In Googlu je uspelo ravno to. Samo težava ali dve, ki so bile nakazane že v objavi o Google instant search-u.

Ko začnete v iskalno vrstico tipkati črke, fuC, se pri črki C začne Googlova cenzura. Vendar vi niste, kot velika večina ljudi na svetu, vi ne iščete fuck temveč fuch..., priznana olja in maziva za vaše vozilo. Vendar vam tega rezultata Google ne bo ponudil. Če niste podjetje Fuchs d.o.o. se zdi vse v redu, kaj pa če ste?

Ob že tako prikrojenih rezultatih, nam Google sedaj vsiljuje še svoje videnje pravičnega in varnega spleta. Verjetno je zdajle ravno pravi čas, da se vmeša kakšen drug iskalnik in si vzame svoj kos pogače.

Igračkanje s cenzuro se zna Google vrniti kot bumerang.

Ni komentarjev:

Objavite komentar