ponedeljek, 20. september 2010

Izdelava spletnih strani postaja poklic

Pred časom, kakšnih 20 let nazaj, ko si nesel 'hudo pokvarjen' računalnik lokalnem serviserju in s strahospoštovanjem previdno vprašal, ne koliko bo, ampak kdaj bo popravilo končano, te je samo čudno pogledal. Češ, kako to sploh lahko vprašaš? Računalnik ne dela, je tako?, te je znal osorno vprašati. Bo, ko bo, je bil ponavadi odgovor. Potem te je po kakšnem tednu dni poklical na domačo stacionarno številko, k sreči si bil ravno doma, in te blagoslovil priti po računalnik. Da je bilo popravilo zahtevno, v to sploh ni bilo dvoma. Zamenjava napajalnika je popravilo, ki zahteva teden ali več priprav in testiranj.

Vendar to so bili drugi časi. Časi, ko je bilo serviserjev malo, med njimi pa je vladal nek tih cehovski dogovor. Potem so prišle frizerke. Ali so bile frizerke prej? No, saj ni važno. Salonov je bilo kot gob po dežju in vsaka je znala striči po zadnji modi. To, da smo vsi nosili naželirane fudbalerke ni nikogar motilo. Pa se je spet obrnilo tako, da so 'preživele' le najboljše.

Podobno je z izdelovalci spletnih strani. Saj to ni poklic, bi kdo dejal. Res ni. Ni nobene šole, ki bi poučevala predmet izdelava spletnih strani. FERI malo omeni, nakaže, ne izobrazi pa samostojnega izdelovalca spletnih strani. To je še vedno v domeni posameznika in njegove volje za učenjem. Ker danes ni več dovolj, da zna posameznik pisati kodo. To je še najmanjši problem, saj obstaja veliko brezplačnih aplikacij, ki zna to narediti dokaj korektno. Več o brezplačni izdelavi spletne strani tule >> Pomembnih je čedalje več faktorjev in tudi kupci spletnih strani se zavedajo, da ni več dovolj imeti spletno stran, ampak mora biti ta najdena in obiskana in mora prinašati dobiček, drugače jo je brezveze imeti.

Čeprav na Najdi.si vsakodnevno videvamo med novostmi nove in nove s.p.-je, posameznike in podjetja, ki ponujajo izdelavo strani, oglaševanje, se pravi cel IT paket, sem prepričan, da bo tudi tu, tako kot s frizerkami, čas poskrbel, da bodo preživeli le najboljši. Nekateri od njih bi celo sami potrebovali prenovo strani. Se bodo pa vedno pojavljali novi, na to lahko računamo. Danes je izdelovalec spletnih strani res lahko že vsak, ki ga malo zanima splet. Stric vodoinstalater, sosed ureja travnike, pa še mama pozna nekoga iz Maribora, ki ima računovodski servis, pa so tu številne reference.

Izdelava spletnih strani postaja oz. je že postala poklic. Je pa zanimivo, da besedne zveze izdelava spletnih strani naš SSKJ sploh ne pozna. Če pomislimo koliko prej omenjenih podjetij, posameznikov na spletu stavi ravno na to besedno zvezo, je to kriminal. No, da SSKJ caplja za časom smo itak že vajeni.

2 komentarja:

  1. Me je nasmejalo in je kar nekaj resnice v vsem skupaj.

    OdgovoriIzbriši
  2. Res je! Na faxu so nas učili samo osnove HTML-ja, CSS pa sploh omenili nismo!

    OdgovoriIzbriši