torek, 04. januar 2011

Google orodja, 5 stvari, ki vas bodo jezile

Google Search
Časi, ko si v Google orodno vrstico enostavno vpisal iskalni pojem in dobil rezultate, so že davno mimo. Google se spreminja. Iskanje pa postaja čedalje večja znanost. Spisek 5 motečih elementov pri Googlu iskanju:

1. Google Autocomplete
Veliko povedanega na to temo, dejstvo pa ostaja. Stvar je moteča. Medtem, ko tipkamo se spodaj rezultati noro hitro menjajo in spreminjajo. In vprašanje je, koliko časa s tem prihranimo, saj nam pogled vseskozi beži k spreminjajočim se rezultatom. Zelo moteče.
izdelava strani na googlu


2. Google Instant Preview
Zelo povezan z zgornjim problemom. Ima pa tudi sam nekaj pomankljivosti. Vse strani med rezultati nimajo predogleda. Zakaj? Kdo bi vedel. Sex na Wikipediji je OK, medtem ko na Pornhubu ni.


3. Prikazovanje podstrani med rezultati
Med iskanimi rezultati Google ponuja pri nekaterih rezultatih podstran in seveda ustrezno povezavo nanjo. Problem. Počakati, da Google sprevidi napako in povrne prejšnje stanje ali rešiti težavo? Zakaj je to problem? Ker ponavadi na tej strani ni kontaktnih obrazcev, telefonov, in ker stran ne deluje v stilu "Call to action", se bo večina obrnila.


4. Prikaz slik in videa med rezultati
Po kakšnem ključu Google razvrsti najdene rezultate verjetno ne vedo niti zaposleni pri Googlu, kaj šele domači seo strokovnjaki. Kako med rezultate umesti slike in videe še manj.


5. Iskanje po slikah
Že omenjeno, vendar niso vse spremembe na bolje. In tole iskanje po slikah zagotovo ni. Prej smo imeli vse podatke o sliki, velikost, dimenzije, povezava, sedaj to vidimo le s postavitvijo miške direktno na posamezno sliko.

Verjetno ste tudi sami opazili še kakšen moteč element pri Google iskanju. Obstaja še en bug, kjer ponavadi ob iskanju ne ponudi ničesar in je potrebno še enkrat vpisati iskalni pojem v vrstico.

1 komentar:

  1. Google Autocomplete si lahko izklopiš desno od search obrazca oz. Nastavitve/Nastavitve iskanja/Izklopi Google Dinamično iskanje ;)

    OdgovoriIzbriši