sreda, 24. februar 2010

Google Buzz - Zakaj mu bo uspelo

Google Buzz

Čeprav je Google Buzzle le še ena izmed socialnih mrež ima eno veliko in odločilno prednost pred ostalimi podobnimi kot so: Facebook, FriendFeed, LinkedIn, ipd. Integrirana je namreč v Gmail. Ko se prijavite v obstoječ Gmail račun se pred vami pojavi pojavno okno. Lahko greste seveda direktno v Gmail inbox, a vendarle se bo verjetno to okno pojavljalo vse dokler ne boste kliknili tudi ikone Buzz. In potem ste buzzed!

Z vidika tehničnih rešitev in novosti Buzz ne ponuja ničesar kar že ne poznamo preko Facebooka ali Twitterja. Dodajamo lahko slike, videe, kratka sporočilca, s to razliko, da je kompleksnejši od Twitterja ter hitrejši in enostavnejši za uporabo od Facabooka.

Z implementacijo Buzz-a v Gmail pa se Google sooča s tožbo, ki jo je vložila dotična Eva Hibnick. Googlu se dogaja točno to, kar se je dogajalo tudi Microsoftu. Ko je postal korporacija, ki stremi le še k profitu, se začenja tudi konec njegove bleščeče podobe v javnosti. Fraza: "Don't be evil!", ki jo Google tako rad omenja vse bolj bledi.

Je pa tako, da je Gmail zastonj aplikacija in z njeno uporabo se načeloma strinjamo, da lastnik tj. Google počne z njo kar hoče. Tu bi lahko Google seveda ubral tudi drugo pot in bi vsem, ki si ne želijo Buzz in ostale 'navlake', ki se bo verjetno še zgodila, ponudil plačljiv Gmail. Ki pa bi bil res samo poštni nabiralnik. Očitno so se raje odločili za to drugo pot.

Nekaj plusov Google Buzz-a:
- je del Gmaila
- je hitrejši za uporabo kot Facebook
- ima bolje rešeno vprašanje lastniških pravic kot npr. Facebook (spomnimo se tožbe uporabnikov naperjene proti FB-ju)
- ni potrebna še ena od neštetih registracij, saj je Buzz del Gmaila


Pa še minusi:
- veliko ljudi uporablja gmail za posel, sedaj je to le še eden od 'awful waste of time' aplikacij
- vsi moji kontakti v gmailu so avtomatično vidni vsem uporabnikom
- je del Gmaila
- Googlu sedaj res manjka samo še to, da pogleda iz našega hladilnika pa smo tam

V spodnjem videu si lahko ogledate uporabo Buzza:


Ni komentarjev:

Objavite komentar