petek, 02. april 2010

Optimizacija spletnih strani - Rezultati čez noč?

kako optimizirati spletno stran za iskalnike
Vprašanje "Kako optimizirati spletno stran za iskalnike?" se ponavadi pojavi na koncu izdelave spletne strani, kar je napačno. Kako optimizirati spletno stran, bi moralo biti prvo in osnovno vprašanje in vodilo že pri zasnovi spletne strani.

Optimizacija spletnih strani je danes spoleg izdelave spletne strani, spletnega oglaševanja eden najbolj iskanih pojmov na spletu. Zanimivo, pa je, da so podjetja katerim je to glavna dejavnost, na optimizacijo svojih spletnih strani enostavno 'pozabila'.

Je pa zato, postal kar nacionalen šport, poleg seveda nogometa, vsa čast Keku in fantom, tudi 'pljuvanje' po konkurenci in to brez osnove. Če ste sami v tej branži, se je verjetno tudi vam to že pripetilo. Nasvet je samo pošteno delo, ki se zagotovo brestuje.

Naj vam zaupam eno skrivnost. Kot bi dejala naša mična ministrica. NI RES, da se lahko čez noč zavihtim z novo spletno stranjo na prvo stran Googla. Optimizacija spletnih strani je vse kaj drugega, kot samo golo dodajanje ključnih besed na prava mesta spletne strani. V računalniškem jeziku bi se temu reklu On-site optimizacija, ki pa je po ocenah, le 30-40% uspeha. Vse ostalo pa je dodatno delo in trud, ki ga je potrebno vložiti, da bo spletna stran uspešna na iskalnikih.

optimizacija spletne strani
Da se vrnem k trditvi zgoraj. NI RES! Če bi bilo tako enostavno, kot to razlagajo marketinški guruji, bi bili mi vsi danes že milijonarji. Razlogov zakaj se ni možno 'kar čez noč' prebiti na prve strani Googla, Najdi.si, Bing-a je več. Naj omenim le dva. Google in vsi ostali spletni iskalniki se financirajo predvsem iz spletnega oglaševanja in bi potem takem sami sebi pljuvali v skledo. Prav tako je skoraj nemogoče, da se sam jutri začnem baviti z nogometom in bom kar takoj boljši od Zahoviča. S časom morda že, takoj pa ne. In podobno je s spletnimi stranmi. Kako dolg je ta čas, pa je seveda odvisno od velikega števila dejavnikov, tudi od optimizacije spletnih strani. Da se ta čas še dodatno skrajša si lahko omislimo tudi spletno oglaševanje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar