sreda, 04. avgust 2010

Izmenjava povezav - optimizacija spletnih strani, 4. del

povezave
Verjetno ste kdaj zasledili spletno stran, ki ima spodaj v nogi dodane povezave na druge strani. Nič ni narobe, če je spletna stran namenjena temu, se pravi, izmenjavi povezav. Takih strani je ogromno, Wipic.com, 1stran.com, zaznamki.net, ... Če pa imate naprimer podjetje za računovodstvo, spodaj pa so linki na avto gume, flash igre ter sexy dekleta, pa zna biti to zelo moteče. Še več, s tem svojim potencialnim strankam ne vzbujate zaupanja.

Pa recimo, da vam bodo vaše bodoče stranke to oprostile, vi pa se vseeno odločite za izmenjavo povezav, brez potencialne škode, ko bi ob tem nastala. Pozorni morate biti na par stvari. Najpomembnejše je seveda, s kom si izmenjujem povezavo. Sta obe spletni strani ali več teh enakovredne, ali ima korist samo eden od njih?

Naslednje vprašanje, ki se pojavi je, se gremo izmenjavo povezav zaradi dvigovanja PageRank-a, ki danes nima več moči, kot jo je imel včasih. Ter zadnje, a zato nič manj pomembno. Do kod sežejo te povezave? Dokler si izmenjujejo povezave 2 - 3 v navezi in veste s kom, je vse ok. Ko pa gredo te povezave tako daleč, da bi za njimi izgubil sled tudi Sherlock Holmes, zna biti problem.

link exchange
Ker se povezave gradijo kot piramida, se pravi vaša stran je na vrhu in vse povezave, ki vodijo do vas, so gradniki te piramide, lahko že ena sama 'slaba' povezava zamaje temelje. Konkretno pomeni to, da če je ena sama taka povezava v 'slabi družbi', lahko posledično vpliva na vaše ostale dobre povezave. Zato je potrebno biti malo previden kje in s kom se povezujete. Zelo podobno kot v družbi, kjer lahko en bad guy, pokvari celotno družbo.

Kot rečeno, se je dobro izogibati stranem kjer je vsega od sexa, do gum, do računovodskih servisov, kartuš in še kaj, razen če navedeno seveda ne iščete. Kot nasploh v življenju, tudi tu velja, da ni pomembna kvantiteta, temveč kvaliteta linkov. Ena prava povezava iz vaše branže odtehta vsaj 100 zgoraj opisanih.

2 komentarja:

  1. tud vi mate tule povezave spodaj http://www.1ainternet.com/

    OdgovoriIzbriši
  2. Res je, vendar s tem 'škodimo' le sami sebi.

    Drugače pa je, če plačate spletno stran in spodaj fašete linke na različne zadeve. Že tako smo si slovenski izdelovalci vzeli pravico, 'podpisati' vsako novo izdelano stran. V tujini tega ni, oz je tega manj.

    OdgovoriIzbriši