četrtek, 11. november 2010

Zakaj je Google premagal Najdi.si

Ni potrebno biti ravno Nostradamus, da bi to predvidel, vendar da bo Google tako pometel z Najdi.si-jem si niti v največjih sanjah ni bilo moč predstavljati. Govorimo seveda o Najdi.si kot iskalniku spletnih strani, ne kot portalu. Kot portalska stran mu celo priljubljenost narašča. Šalabajzerji pa to.

Zakaj je tako?

david prot golijatu
Na kratko bi rekel, ker Najdi.si 'balina'. Primer: za iskalni niz vinska klet na Googlu vrže določene rezultate, na drugem mestu celo Vinsko klet Kunej. Ko to isto besedo vpišeš v Najdi.si, je ta ista vinska klet šele na tretji strani, nekje spodaj. Slučaj? Kdo bi vedel.

Podoben primer je bil s temle blogom. Na začetku je bil vpisan v bazo, potem ga pa ni bilo med 1000 rezultati!?? Sedaj je spet nekje na drugi, tretji strani. Se mi zdi, da če bi naš slovenski iskalnik 'pobrisal' parametre, ki jih ima za določene spletne strani, bi bili rezultati čisto drugačni.

Zanimiv pripetljaj se mi je zgodil enkrat, ko sem prijavljal strani v najdi.si bazo in dobim nazaj odgovor, korekten, da ne bo pomote. Da je stran satelitska in ne služi ničemur drugemu, kot dvigovanju ranka osnovne strani. Ok, bi se strinjal s tako utemeljitvijo, če ne bi nato zasledil konkurence, ki ima vpisane podobne strani. In to samo kak teden prej. Dvojna merila ali samo človeški faktor? Dokler bo človeški faktor, bo kot kaže vedno prihajalo do dvojnih meril.

Pohvalno s strani Najdi.si je vsaj to, da so ob prenovljenem zemljevidu omogočili možnost prikaza osnovnih podatkov o firmi na desni strani. Prej je bilo to privzeto na levi strani pod povečevalom in se seveda ni dobro videlo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar