petek, 12. november 2010

Google predogled spletne strani

Vse kar počnemo ima posledice. Vse kar počne Google, pa ima posledice svetovnih razsežnosti. Ko je Google predstavil instant search se je obisk na Twitterju povečal za 9%. Zahvaljujoč Googlu si je Twitter svoj položaj še dodatno utrdil. Posledično pa je obisk na Facebooku januar 2010 stagniral. Slika desno. Vir slike: http://techcrunch.com/ Vedno, ko Google kaj počne se poraja vprašanja, zakaj to počne? V tem primeru še posebej, je bil cilj škoditi Facebooku?

Sedaj Google spet predstavlja novost, ki nam bo vsem olajšala delo in iskanje. Pa nam bo res? Ali je cilj samo ta, da malce več časa preživimo na Googlovi spletni strani. Povprečen uporabnik ima morda res Google za domačo stran, vendar mu je le-ta samo odskočna deska v splet. Se pravi nekaj pičlih sekund, medtem, ko na Facebooku, Youtubu, Twitterju lahko preživimo ure in ure.

Še en moment se pojavi pri Google predogledu spletnih strani in ta je spet Googlova cenzura. Za določene besede, ki so na black listi so rezultati cenzurirani. Kakšna je potem sploh korist Google predogleda, če mi ne prikaže vseh rezultatov enako?

Spodaj primer predogleda:

2 komentarja:

 1. Zanimivo je to, da predogled deluje samo na naravnih zadetkih kar je s strani googla logično. In ker se pri googlu nič ne zgodi slučajno, verjetno ravno tu tiči trik.
  Dosedanja praksa je bila, da smo rezultate poklikali, če smo želeli videti vsebino.
  Tako je predogled voda na mlin plačanim oglasom, saj bomo od sedaj dalje naravno najdene rezultate pregledali s predogledom in plačljive rezultate klikali googlu v veselje :(.

  OdgovoriIzbriši
 2. Zanimiva teorija zarote :), ki niti ni tako daleč od resnice. Navadili nas bodo na SitePreview in ker oglasi tega nimajo, jih bomo veselo klikali.
  Najbrž bo še bolj pomembno biti na prvi strani Googla, kot je bila potreba do zdaj.

  Google ima verjetno zaposlene, ki dan in nič tuhtajo, kako velikanu še prihraniti kakšen dolar ali dva. Don't be evil, že zdavnaj ne velja več.

  OdgovoriIzbriši